Handen

Het is maandagochtend 01:25. Ik ben nog aan het opblijven/nachtbraken van een optreden zondagavond in Zwolle. Een optreden dat onverwachts betoverend was.
Ik had totaal mijn dag niet, was helemaal op, van alle energie die ik 3 optredens ervoor had uitgegeven die week.
Na mijn eerste nummer joelde het publiek een wind van energie toe. Jezus. Wauw. Ze vonden het mooi. En lieten het weten ook.
Normaal is het mijn taak het ijs te breken, verbinding te maken & mensen welkom te laten voelen. Nu deed het publiek in Zwolle het. Na afloop vertelde ik dat ik in ruil voor de mooie aandacht & support ze allemaal naar me toe mochten komen voor een gratis singletje. De rij werd steeds langer en ik zakte steeds meer in het moment van samen zijn met de mensen waarmee ik samen iets had beleefd tijdens dat optreden. En ze vertelde me allemaal waarom. En wat mijn muziek met hen deed, hoe het voelde, wat het opriep. We lachten, gaven knuffels, praatten over vroeger en oma’s die helaas overlijden.

En toen was er een meisje die zei hoe mooi ze het vond dat ik de singeltjes gratis weg geef. En daarmee viel alles van de afgelopen weken op zijn plek. Alle weken vol optredens, uitwisselingen van geven en nemen, liefdes betuigingen & gratis singles.
Waarom werkt het geven van die singles zo goed? Waarom spat die rij uit elkaar van energie, glimlachen en liefde?

‘Omdat ik niks terugverwacht’ hoor ik mezelf denken… Omdat ik het onvoorwaardelijk geef. Omdat er een verbinding ontstaat. Omdat ik echt oprécht niks terug verwacht.. Ik dacht dat dat alleen was weggelegd voor sjamanen en verlichten zielen, maar blijkbaar bestaat het ook voor een leek als ik 😉

Ik geloof na zondagavond nog heiliger in geven, ontvangen en een eindeloze stroom van uitwisselingen tussen mensen die open staan en leven, ademen vanuit een passie. Ik nodig iedereen na elk optreden uit voor de nieuwsbrief en ik kan niet wachten deze mensen te leren kennen, en ooit op een dag samen te werken! Voor een mooi huiskamerconcert, een videoclip of een opname. Wat dan ook! Samen werken, uitwisselen, je hand uitsteken. Om iets te geven, iets te vragen, of gewoon om te zeggen ‘hey, ik zie jou’.

Zoals Amanda Palmer (mijn muzikale houvast) zo mooi zegt:
Dingen alleen doen is vindingrijk
Dingen samen doen is vertrouwen

Vertrouwen op, dat de hand die je uitsteekt, wordt gezien. Wat er daarna gebeurt maakt niet zoveel uit 🙂